תוכנית המחקר
ב"מדברים ביחד", הפרקטיקה הקלינית מבוססת על מודל מבוסס ראיות, ומשולבת באופן הדוק עם מחקר מתמשך המתקיים בהובלת ד"ר טלי פרנקל מבית הספר לפסיכולוגיה ע"ש ברוך איבצ'ר באוניברסיטת רייכמן. זאת במטרה כי התובנות המדעיות העדכניות ביותר ישפיעו על הפרקטיקה הטיפולית שלנו.
גישה תרגומית במחקר (translational approach) : הגישה המחקרית שלנו נועדה לקדם את התרגום של ממצאי המחקר לפרטיקה הקלינית. על ידי אימוץ מתודולוגיה מובנית אך גמישה, אנו מתכננים, מיישמים ומעריכים בקפדנות תוכניות טיפוליות, ומתוך הממצאים אנו מעדכנים את התוכניות במהירות במטרה לייעל את התוכנית. גישה זו מטפחת דיאלוג מתמשך בין המחקר לפרקטיקה, במטרה לוודא שהטיפולים שלנו יישארו חדשניים ויעילים. חשוב לציין, כי המחקר במדברים יחד לא מתמקד רק בהערכת תוצאות טיפוליות, אלא שואף להעמיק את הבנתנו את המנגנונים והגורמים ההתפתחותיים המניעים שינוי הקשור להתערבות. אנו שואפים לחקור לא רק מה עובד ומה לא, אלא גם לברר אילו ילדים ומשפחות יוכלו להפיק את מירב התועלת מההתערבויות שלנו, וכיצד שינויים אלו מתרחשים. שאלות אלו, שנבחנות תוך איסוף מדוקדק של נתונים ומעקב אחר תוצאות ההתערבויות, מאפשרות לנו לחדד ולהתאים ללא הרף את התוכניות שלנו כדי לענות על צרכי הילדים והמשפחות, תוך התאמה לנסיבות המתפתחות. לבסוף, אנו בוחנים את ההיתכנות של ההתערבות במצבי משבר, וכן את האפשרות להרחיב את התוכנית ולהתאימה לאוכלוסיות נוספות. אנו מעריכים את האפקטיביות הן של ההתערבויות והן של תוכניות ההכשרה שלנו, ובכך מוודאים שמתקיימת בקרת איכות מתמשכת.
ממצאים ראשוניים: ניתוחים ראשוניים מצביעים על היתכנות גבוהה (השלמת פרוטוקול הטיפול) והורים מדווחים על רמות גבוהות של שביעות רצון מהטיפול. ממצאים ראשוניים מצביעים על שיפור משמעותי בתסמינים של הילדים ובתחושת המסוגלות העצמית של ההורים. עוד, נצפו שינויים באסטרטגיות ההוריות המכוונות לסייע לילדים להתמודד עם אירועים טראומטיים, ושינויים אלו נראים כקשורים לשיפור בתסמיני הילד. ניתוחים נוספים נועדו לזהות גורמי תיווך ומיתון מרכזיים לשינוי. חשוב לציין כי הנתונים שלנו מראים כי למרות שהורים רבים ממשיכים לחוות סימפטומים פוסט-טראומטיים משמעותיים בעצמם, וסובלים מנסיבות דחק מתמשכות עקב לחץ ועקירה ממושכים הקשורים למלחמה, הטיפול משפר את יכולתם לספק תמיכה רגשית לילדיהם, גם בתוך המצוקה הנפשית שלהם.
קביעת מדיניות: תוכנית המחקר שלנו מקדמת אסטרטגיות מבוססות ראיות הנותנות מענה לצרכים מיידיים וארוכי טווח כאחד. שאיפתנו היא כי תוצאות המחקר יוכלו לספק תובנות אשר יאפשרו להמליץ על קביעת מדיניות בתחום ההתערבות המיידית בטיפול בטראומה בתינוקות פעוטות, ילדים צעירים והוריהם. באמצעות גישה משולבת קליניקה ומחקר זו, מדברים ביחד ממוקמת בחזית הפרקטיקה הקלינית החדשנית ופיתוח מדיניות.
***למידע נוסף על תכנית המחקר ב"מדברים ביחד" אתם מוזמנים ליצור קשר עם ד"ר טלי פרנקל בכתובת tahl.frenkel@runi.ac